Site Rengi

REKLAM ALANI
REKLAM ALANI

Huzursuz bacak sendromuna dikkat

  • 14 Ekim 2018
  • 4.165 kez görüntülendi.
Huzursuz bacak sendromuna dikkat
REKLAM ALANI

Özel Düztepe Yaşam Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Ali Şan Sarsu, son günlerde huzursuz bacak sendromu şikayetinin çokça yaşandığını ve bu hastalığın diğer hastalıklarla karıştırıldığını söyledi. 
Huzursuz bacak sendromunun belirtilerinin şeker hastalığı, damar hastalığı, romatizma ve tümor gibi rahatsızlıklarla benzer özellikler taşıdığını ifade eden Sarsu, “Bacak ağrıları pek çok hastalıkta olabilir. Bu bel fıtığı olabilir, damar olabilir, romatizma olabilir, tümör olabilir. Burada hastalıklar birbirine karışır; iç içe geçer. Huzursuz bacak sendromunda hastada ağrıdan ziyade bacaklarında gıdıklanma olabiliyor. ‘Bir uyuşma var; karıncalar geziyor’ diye başlar ama aynı şikayetler, tabi şeker hastalığında, damar hastalığında da olur.” dedi.
Huzursuz bacak sendromunun nasıl ayırt edilebileceği hakkında ipuçları veren Sarsu, hastalığın en ayırt edici özelliğin hastanın hareket halindeyken değil de istirahat halindeyken rahatsız olması olduğunu belirtti. Sarsu, “Burada bizim ayırıcı tanımız ağrının istirahatte olması. Ağrı hareket ettiğinde yada gezerken olmaz. İstirahat halinde olur. Hasta gece yatarken şiddetli ağrı olur. Oturduğu zaman olur. Akşam televizyon seyretmeye başladığında mesela, ‘bacaklarımda ağrı oluyor’ diye şikayet eder. Tabi ayırıcı tanıda mutlaka B vitaminine bakmak lazım, demir eksikliğine bakmak lazım, şeker hastalığına bakmak lazım” açıklamasında bulundu.
Huzursuz bacak sendromunun gebelerde daha sık görüldüğünü kaydeden Sarsu, hastalığın irsi olarak da görülebildiğini söyledi. Hastalığın insan yaşamına olumsuz etkilerine de değinen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Ali Şan Sarsu, “Gebelerde sık görülebilir. Bir de irsi geçişi vardır. Ailede varsa hastada daha çok olur. Genelde romatizmayla beraber eşlik edebilir. Hastalar uykuya dalmakta, böyle rahat bir uyku uyumakta sıkıntı çekerler” şeklinde konuştu.
Hastalığın tespiti ve sonrasında uygulanan tedavi yöntemlerini de anlatan Sarsu, “Tedavide; eğer vitamin eksikliği ya da kansızlık varsa önce onları düzeltmek gerekir.Yoksa ona göre ilaç tedavisi ile beraber şikayetle geçer. Tabi fizik tedavinin eğer geçmezse daha ağır ilaçlarımız var. Böyle bir şikayette kafadan hareket etmemek lazım. Mutlaka bir hekime müracaat ederek uygun tedavisini yaptırması lazım. Zaten bacak ağrısı önemli bir şeydir. Hiç ihmal etmeden hastanın geçmeyen bacak ağrısı varsa ne olursa olsun direk hekime müracaat etmesi lazım. Orada gerekli araştırmalar yapılır önce ne olduğu bulunur ona göre tedavi edilir” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ