Site Rengi

REKLAM ALANI
REKLAM ALANI

İftarda Çok Su Yüklemesi Yapmayın

  • 14 Ekim 2018
  • 3.473 kez görüntülendi.
İftarda Çok Su Yüklemesi Yapmayın
REKLAM ALANI

Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde görevli diyetisyen Hayrunisa İçen, iftarı açar açmaz 4-5 bardak su içmek yerine azar azar su içilmesi gerektiğini söyledi. 
Ramazan ayı nedeniyle iftar ve sahurda gıda ve sıvı tüketimi yapılmasıyla ilgili bilgiler veren Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde görevli diyetisyen Hayrunisa İçen, Ramazan ayında beslenme düzeninin değişmesi ve azalan fiziksel aktivite gibi çeşitli nedenlerle metabolizmanın yavaşladığını söyledi. İçen, “Sıcak yaz aylarında artan su gereksinimini karşılayamamak da bu durumu artıran önemli bir sebeptir. Bu nedenle Ramazan ayında özellikle Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi olan günde 2-2,5 L su tüketimini sağlamak oldukça önemlidir. Su konusunda dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta ise iftarı açar açmaz 4-5 bardak su içmek yerine azar azar içerek iftardan sahura kadar su gereksinimimizi tamamlamaktır. Çünkü hızlıca fazla miktarda su tüketimi fazla yemek yemek gibi şişkinlik gibi bir takım rahatsızlıklara sebebiyet verecektir. Ramazan ayında iftar ve sahur en önemli öğünlerdir. Ancak bu öğünlerde gereksinimimiz olan yiyecekleri tüketmemiz oldukça güçtür. Bu nedenle iftardan iki saat sonra beslenmemize bir ara öğün eklememiz gerekmektedir. Bu ara öğünde özellikle göz ardı edilen meyve, süt ve süt ürünleri, badem, ceviz gibi faydalı yağ asitleri içeren yağlı tohumlar tüketilmelidir. Bu sayede diyetimizin posa içeriğini artırarak olası kabızlık problemlerinin önüne geçebiliriz” dedi.
Uzun süreli açlıkları önlemek ve metabolizmayı bir nebze hızlandırabilmek adına sahurda yapılması gerekenleri anlatan İçen, “Sahurda ağır yemeklerden ziyade bizi tok tutabilecek yoğurt, yumurta, peynir gibi protein kaynaklarını içeren kahvaltılıkları tercih etmeliyiz. Her öğünümüzde olduğu gibi çiğ sebzeleri ve meyveleri sahurda da soframızdan eksik etmeyelim. Sahurda çok yiyerek gün içinde az acıkacağımız düşüncesi yaygın ancak yanlış bir inanıştır. Dolayısıyla aşırı yemekten kaçınmalı soframızda tam tahıllı, çavdar, yulaf gibi ekmek çeşitlerini kullanarak doygunluğu bu gibi önlemlerle artırabiliriz. Sahur öğününde değinilmesi gereken bir diğer nokta ise fazla miktarda çay tüketimidir. Fazla miktarda çay tüketimi diüretik etki yaparak vücuttan su atımına sebep olacağından özellikle Ramazan ayında ölçülü tüketilmelidir. 17-18 saat açlık sonrasında iftarımızı çorba, salatalar ve iftariyeliklerle açarak ani ve aşırı yeme ataklarımızın önüne geçebiliriz. 15-20 dakika sonra yenilecek ızgaralar, zeytinyağlılar yavaş yavaş iyice çiğnenerek tüketilmeli ve yemek yeme süresi en az 15-20 olmalıdır. Ancak bu sürede beyne doyma sinyali verilmektedir. Bu sayede aşırı yemeyi ve şişkinlik, kabızlık gibi sindirim problemlerini de önlemiş oluruz. Ramazan ayında alışkanlığımız olan baklava, tulumba gibi yağlı ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ya da meyveli tatlılar iftardan iki saat sonra ara öğünde tüketilmelidir. Kilo almayı önleyebilmek için beslenmenin yanı sıra olmazsa olmazımız fiziksel aktiviteyi artırmaktır. İftardan 1-1,5 saat sonra yapılacak tempolu yürüyüşler en az 45 dakika olmak kaydıyla Ramazan’ı sorunsuz ve hafif geçirmemiz için yeterli olacaktır” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ