Site Rengi

28.03.2024 - Safir Şehir Portalı & Firma Rehberi Teması
REKLAM ALANI

‘Beyaz Altın’ Pamuğun Ekim Alanı Artırılmalı

ADANA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, Çukurova’da “beyaz altın” olarak bilinen pamuğun stratejik bir ürün olduğunu ve ekim alanının arttırılması…

‘Beyaz Altın’ Pamuğun Ekim Alanı Artırılmalı
REKLAM ALANI

ADANA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, Çukurova’da “beyaz altın” olarak bilinen pamuğun stratejik bir ürün olduğunu ve ekim alanının arttırılması gerektiğini belirtti. 2004’de 383 bin 244 ton olan ithalatın, geçen yıl 770 bin tona çıktığını vurgulayan Bilgiç, pamukta ithalatçı ülke olmayı kabul edemediklerini söyledi.

Üreticinin geçen yıllarda Çukurova’da, Güneydoğu’da ve Ege’de pamuktan para kazanamayınca farklı ürünlere yöneldiğini anlatan ATB Başkanı Şahin Bilgiç, bunun sonucu olarak Türkiye’nin yıl içinde ihtiyaç duyduğu pamuğun yüzde 60’ını ithal etmek zorunda kaldığını vurguladı. Pamuk ve buna bağlı olarak da tekstil sektörünün Türkiye’ye yıllık 27 milyar dolarlık girdisi olduğunu kaydeden Bilgiç, ithal ürüne verilen paranın üreticiye prim olarak dağıtılması durumunda ekim alanın artacağını belirterek şöyle dedi:

“Pamuk için dışarıya verdiğimiz paranın bir kısmını üreticiye prim olarak aktardığımız zaman, yavaş yavaş ekim alanını arttırabiliriz diye düşünüyorum. Bu alanlar pamuk için ideal alanlar. Özellikle Adana Bölgesi. Böyle bir imkan olursa yüzde 40 değil de yüzde 60’ını kendimiz üretiriz. Programlama yapılarak bu olabilir. 5 yıl sonra bunu yüzde 80’lere bile getiririz.”

PAMUKTAN VAZGEÇEN MISIRA KAYIYOR

Türkiye’nin pamuk ekim alanı son yıllarda 448 bin dekara kadar düşerken, 1960’lı yıllarda yaklaşık 400 bin hektar alanda pamuk ekimi yapılan Çukurova bölgesinde ise bu rakam 100 bin hektara kadar geriledi. 1990’lı yıllardan sonra her geçen yıl pamuktan vazgeçen üreticinin mısır ekmeye başladığını belirten Bilgiç şunları söyledi:

“Bölge son dönemlerde ciddi anlamda mısıra kaydı. Mısıra kayma sebebi şu, pamuğun yetiştiği alan belli. Pamuğu siz Konya Ovası’nda yetiştiremezsiniz. İç Anadolu’da yetiştiremezsiniz. Pamuğun yetişeceği iklim ve alan belli. Ama mısırı Türkiye’nin her yerinde yetiştirebilirsiniz. Onun için 2014 yılında pamuğa verilen 55 kuruştu. Bizim buradaki oda borsalarının çok güzel bir çalışması var. Adana artık eskisi gibi değil. Adana’da birliktelikle beraber enerji ve sinerji oluşuyor. 55 kuruşu 65 kuruşa çıkardılar. Bizim talebimiz 90 kuruştu. Önümüzdeki yıl biraz daha artarsa pamuktaki alanımız biraz daha genişleyebilir.”

PAMUK ÜRETİMİ DAHA DA DÜŞEBİLİR

Türkiye’nin ihracatının büyüdüğünü, özellikle tekstil sektörü için pamuğa büyük ihtiyaç duyulduğunu belirten Bilgiç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin ihracatı iyice büyüyor. Bu büyümeden etkilenen pamuğun size yetme ihtimali zaten yok. Ama bunu daha aşağıya çekmek istemiyoruz. Yüzde 40’lara kadar düşmüşken gelecek senelerde 30’lara 20’lere düşersek, tamamen dışarıya bağımlı hale geliriz. Buna stratejik ürün diyoruz. Şu an da tekstil ve konfeksiyon, övündüğümüz bazı sektörlerin bile önüne geçti. 2004 yılında 383 bin 244 ton olan pamuk ithalatı, geçen yıl 770 bin tona çıktı. Bunun önüne geçebilmek için ekim alanlarını arttırmalıyız.”

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Doğan Haber Ajansı

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ